top of page
Testimonis del barri
 

 

Marissa Minguell

 

Arnold Schönberg.
Compositor austríac habitant del 
barri i enamorat d'aquest.

 

El barri de Vallcarca té el seu origen com a barri d’estiueig que era visitat per la burgesia industrial catalana durant els mesos d’estiu i els dies festius a la ciutat. El seu nom prové del llatí, doncs la zona d’aquest barri era anomenada com Vallis Carcara, que significa vall estreta o encaixonada en referència a la característica zona geogràfica que ocupa encara avui, tot i que ja no hi sigui tan visible als ulls. La curiositat d’aquesta vall era que en èpoques pluvials els torrents que ocupaven la zona s’omplien de tal forma que deixaven incomunicats a tots els seus habitants.

 

Aquest gran problema va portar a les primeres tensions entre els habitants del barri i els seus inquilins esporàdics. Els veïns volien millor infraestructures per a facilitar la seva comunicació amb la ciutat de Barcelona, i la burgesia catalana volia utilitzar el barri com una eina de desconnexió per trobar tranquil·litat.  

 

Durant la història del barri hi hagut dues figures destacades. D’una banda el compositor austríac Arnold Schönberg que va habitar el barri entre 1931 i 1932, anys en els quals va composar gran part de la seva òpera més important "Moisés i Aarón". El compositor va ser declarar-se un enamorat del barri per la seva tranquil·litat. D’altra banda, destaca la figura del poeta Juan Eduardo Cirlot, el qual ha arribat als nostres dies gràcies a l’obra que la seva filla, Victòria Cirlot, va escriure al 2008 amb el nom de "Cirlot en Vallcarca". Un llibre que relata a través dels poemes del seu pare la màgia que aquest barri transmet tant als seus habitants com aquells que el visiten. 

 

Actualment el Pla General Metropolità, aplicat al 1976, vol dur a terme la unificació del Parc del Putxet amb el Parc Güell afectant a les zones veinals que trobem senyalades en els mapes 2 i 3. El Pla, pot acabar amb una gran quantitat d'habitatges de persones, que fugen del barri per la seva elitivitat cada cop més en alça i l'augment dels preus de vida que això comporta. A més, l'altre punt afectat son els grans records històrics que guarden molts edificis que, o bé ja no hi son, o bé estan en gran perill de desaparició.

Analitzem l'evolució del barri amb les veus de diferents fonts

Veïna del barri. Hi ha viscut més de 50 anys.

Personatges històrics del barri
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page

A continuació senyalem i mostrem els edificis amb més història del barri i quina és la seva situació actual.

A continuació un recull fotogràfic d'imatges antigues del barri que ens han cedit diferents organitzacions i col·lectius.

Finca antiga a Vallcarca

Finca antiga a Vallcarca

Una de les grans finques més antigues de Vallcarca, situada al carrer de Cambrils 26 i edificada l'any 1863. (Fotografia d'E. Sunyer)

Riera Vallcarca.jpg

Riera Vallcarca.jpg

A l'edat mitjana, Vallcarca era només el nom d'una riera que venia dels vessants del Tibidabo i continuava per l'actual avinguda Príncep d'Astúries. (Arxiu Municipal del Districtre de Gràcia, pels voltants de l'any 1936.)

Acte d'obertura de carrer

Acte d'obertura de carrer

Acte d'obertura d'un carrer de Vallacarca, la riera de Vallcarca, l'any 1920. Possiblement fou el començament de la futura avinguda de l'Hospital Militar. (Arxiu Nacional de Catalunya, Fons Brangulí.)

Fotograma pel·lícula antiga

Fotograma pel·lícula antiga

Fotograma de la pel·lícula "Barcelona en Tranvía" de Ricardo de Baños

Antiga Vallcarca

Antiga Vallcarca

Fotografia extreta de l'arxiu fotogràfic de Barcelona

Construcció pont Vallcarca

Construcció pont Vallcarca

Imatge de la construcció del Pont de la Plaça Mons l'any 1920. La construcció d'aquesta via va suposar la comunicació entre Vallcarca i la carretera de Gràcia a Manresa.

Vallcarca a principis de segle

Vallcarca a principis de segle

Imatge de Vallcarca de principis de segle

Pont de Vallcarca

Pont de Vallcarca

Imatge del pont de Vallcarca d'inicis de segle

bottom of page